Natasja van Dwingelen - Ciente

Natasja ging scheiden: zo regelde ze de financiën met haar ex

NATIONALE NEDERLANDEN 
Ga je scheiden? Dan komt er niet alleen emotioneel, maar ook financieel een hoop op je af. Daar weet Natasja van Dwingelen (54) alles van. Na een huwelijk van 24 jaar scheidde zij in 2016 van haar ex-partner. Samen met hem handelde ze hun gezamenlijke financiën zo eerlijk mogelijk af. Haar geheim? “Communiceer open met elkaar en gun de ander iets.”

1-NN publicatie Natasja van Dwingelen

“Ja, er zijn momenten geweest dat ik glazen kapot wilde gooien of ruziemaakte om een botermesje. Maar toen mijn ex-man en ik uit elkaar gingen, heb ik vooral een knop omgezet. Ik wilde de emoties scheiden van de zakelijke afspraken. Want die afspraken waren de basis om na onze scheiding weer verder te kunnen.”

De basis op papier

“Mijn ex en ik waren getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Toen we wisten dat we uit elkaar gingen, hebben we eerst samen de financiële basisafspraken op een A4’tje gezet. We hebben allebei een financiële achtergrond, dus we wisten dat de scheiding financiële gevolgen zou hebben. Daarom vonden we het belangrijk de afspraken meteen vast te leggen. Het geld op onze gezamenlijke rekening bijvoorbeeld, hebben we gesplitst.

Het volgende onderwerp was onze koopwoning. Mijn ex-man wilde graag in ons huis blijven wonen. Dat had ik kunnen aanvechten, maar dan was de situatie misschien geëscaleerd. Dan hadden we het huis mogelijk moeten verkopen, waardoor we allebei met lege handen zouden staan. Dat zag ik niet zitten. Ik besloot hem het huis te gunnen en zelf op zoek te gaan naar een huurwoning.”

2-NN publicatie Natasja van Dwingelen

Huis als grootste puzzel

“Toen ik die woning eenmaal gevonden had, gingen we allebei onze eigen vaste lasten betalen. Dit was ook het moment waarop we onze gezamenlijke bezittingen hebben verdeeld. We hebben alles op papier gezet: ons inkomen, de auto, ons pensioen, nog te verrekenen belastingen, overtollige vakantiedagen… Al die bedragen hebben we met elkaar verrekend en gesplitst.

"Mijn ex betaalde mee aan de basisinrichting van mijn huurwoning"

Onze gezamenlijke woning was de grootste puzzel. Uiteindelijk hebben we de WOZ-waarde van het huis als uitgangspunt gebruikt om de overwaarde te verdelen. Daarnaast was het huis deels gefinancierd met schenkingen die op naam van mijn man stonden. Dat deel bleef dus van hem. Vervolgens heeft hij mij uitgekocht. Het huis en de hypotheek stonden vanaf dat moment op zijn naam.

Verder hield mijn ex-man de spullen in het huis, zoals de meubels. Daarom hebben we afgesproken dat hij voor de helft meebetaalde aan de basisinrichting van mijn nieuwe woning.”

4-NN publicatie Natasja van Dwingelen

Naar de mediator

“Met ons document zijn we naar een mediator gegaan. Zij heeft het document met ons nagelopen en de gemaakte afspraken officieel vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. In het convenant staan bijvoorbeeld ook afspraken over onze kinderen.

Omdat de kinderen destijds al meerderjarig waren, hoefden we geen ouderschapsplan te maken. Wel hebben we in het convenant gezet dat we als ouders allebei geld naar ze overmaken, zolang ze studeren.”

Een vechtscheiding voorkomen

“Over het algemeen verliep de afwikkeling van onze geldzaken soepel. We hebben telkens goed met elkaar overlegd. We hadden allebei het gevoel dat we er samen uit moesten komen en wilden absoluut geen vechtscheiding. Het geld dat we dan kwijt zouden zijn aan advocaten, hadden we bijvoorbeeld niet aan de kinderen kunnen besteden. Ik ben blij dat we onszelf dat hebben bespaard.

Wel heb ik gemerkt hoe belangrijk het is een professional in te schakelen met kennis van financiën. Er komt echt veel bij kijken als je uit elkaar gaat. En je wilt voorkomen dat je later ineens forse naheffingen van de Belastingdienst krijgt.”

3-NN publicatie Natasja van Dwingelen

Elkaar iets gunnen

“Ook helpt het enorm als je open bent naar elkaar over je wensen. En elkaar iets gunt. De keuze om mijn man het huis te gunnen, is me veel waard geweest. Doordat er geen strijd was, hoefden we elkaar niet telkens te spreken. Daardoor konden we afstand van elkaar nemen en onze eigen levens weer op orde krijgen.

"Door de goede communicatie was ik bereid de laatste duizend euro’s te laten zitten."

Bovendien had de open communicatie nog een voordeel. Nog voordat de scheiding was afgerond, kreeg ik de kans een huis te kopen. Dat huis werd gedwongen door de bank verkocht en had daardoor een gunstige prijs. Maar dat betekende wel dat ik snel mijn handtekening moest zetten. Daarmee nam ik een risico.

Dankzij het goede contact met mijn ex, de mediator en instanties, is het allemaal goed gekomen. We hebben onderzocht hoe we de scheiding zo snel mogelijk konden afwikkelen. We kozen uiteindelijk voor een spoedscheiding. Dat was zonder overleg nooit gelukt. Daardoor was ik ook bereid de laatste paar duizend euro waarover we het niet eens waren, te laten zitten.”

5-NN publicatie Natasja van Dwingelen

Emoties opzij zetten

“Vaak scheiden mensen omdat de communicatie al een tijd niet lekker meer loopt. Maar juist rondom een scheiding moet je ineens veel met elkaar communiceren. Daarom is mijn belangrijkste tip: Zorg dat je je emoties bij iemand anders kwijt kunt. Zo blijft de communicatie met je ex-partner vooral zakelijk.

Zelf wandelde ik wekelijks zo’n anderhalf uur met een coach. Bij haar kon ik al mijn emoties kwijt. Ook hield ze me een spiegel voor: Wat was mijn aandeel in de situatie? Confronterend, maar ook leerzaam om er met mijn ex goed uit te komen.”

Ervaring omgezet in werk

“Mijn financiële buffer kwam ook goed van pas. Bijvoorbeeld toen ik nieuwe spullen voor mijn woning wilde kopen. Daar woon ik alweer een paar jaar met veel plezier. Van mijn ervaring heb ik zelfs mijn werk gemaakt. Ik had al een eigen bedrijf als financieel coach, maar heb daarnaast ook de opleiding tot Werk&Scheiding-specialist afgerond. Nu kan ik ook andere mensen helpen hun scheiding zo goed mogelijk af te ronden.”